Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

Αλλοίωση αποτελεσμάτων στο Google αλλά και στο Youtube - Όχι μια θεωρία συνωμοσίας πια αλλά πραγματικότητα


Είσαι σίγουρος ότι έχεις ανεμπόδιστη κι αφιλτράριστη πρόσβαση  στις πληροφορίες του διαδικτύου? Think again...

Το παρελθόν

Η κύρια πηγή πληροφόρησης μας παλιότερα ήταν κάποιος δάσκαλος, κάποιος καθηγητής, κάποια εγκυκλοπαίδεια, κάποιος ερευνητής και από εκεί και πέρα ανατρέχαμε σε όλη την  βιβλιογραφία που φιλοξενούνταν σε βιβλιοθήκες δημοτικές, πανεπιστημιακές, βιβλιοθήκες ιδρυμάτων αλλά και κρατικές που έχουν όλοι πρόσβαση.


Το παρόν

 Όμως καθώς η τεχνολογία προχώρησε η ψηφιοποίηση των βιβλίων, των εγκυκλοπαιδειών και η σχεδόν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτά μέσω διαδικτύου έγινε πραγματικότητα. Για κάποιο μερίδιο των εντύπων βιβλίων, δοκιμίων, εγκυκλοπαιδιών χωρίς πνευματικά δικαιώματα η πρόσβαση είναι απόλυτα δωρεάν.
Για άλλα όμως υπάρχει ένα κόστος. Παράδειγμα είναι η εγκυκλοπαίδεια Britannica που κάποτε αγόραζες τους τόμους και γέμιζες μια βιβλιοθήκη ενώ τώρα η ηλεκτρονική της έκδοση μπορεί να αγοραστεί σε ένα DVD ή να την προσπελάσει ο καθένας μέσω διαδικτύου ενώ συνεχώς ενημερώνεται.


Το μέλλον

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα στο αχανές διαδίκτυο είναι οι μηχανές αναζήτησης που εξερευνούν τα άπειρα site εκεί έξω, επεξεργάζονται το περιεχόμενο των ιστοσελίδων τους, ιεραρχούν τα αποτελέσματα φτιάχνοντας ένα πολύπλοκο σύστημα ευρετηρίου. Θα περίμενε κανείς μια αυτόματη μηχανή αναζήτησης να λειτουργεί όπως μας είχαν αρχικά εξηγήσει και λειτουργούσε ως τώρα. Δηλαδή οι σελίδες να βαθμολογούνται και να ευρετηριάζονται βάσει του περιεχομένου και της ποιότητας και της συνάφειας που έχουν σε σχέση με τον τίτλο, το url, το ίδιο και το ίδιο το θέμα του ιστότοπου που φιλοξενεί τη σελίδα.
Όμως σε ένα κόσμο που αλλάζει, σε μια νέα τάξη πραγμάτων που θέλει να χαλιναγωγήσει το ελεύθερο διαδίκτυο και να κατευθύνει τον ανυποψίαστο νου εκεί που θέλει, η αναζήτηση πληροφοριών σταματά να σερβίρεται αφιλτράριστα.


Είναι απίστευτο αλλά να που συμβαίνει, αυτό που παλιότερα θα φάνταζε σαν μια ακόμη συνωμοσία χωρίς υπόσταση.
Είναι πια μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και μάλιστα το παραδέχονται. Τα αποτελέσματα αναζητήσεων σε μηχανές αναζήτησης στο  Google αλλά και στο Youtube είναι "πειραγμένα" από αυτούς που προφανώς έχουν ανάγκη να πειράζουν τα αποτελέσματα, για το δικό μας καλό, για την κατά τη δική τους άποψη, εγκυρότερη ενημέρωση.Το παρακάτω αφορά το recommendation στα βίντεο του youtube. Δηλαδή καθώς θα ψάχνεις εσύ πληροφορίες για Flat earth, θα σου παρουσιάζει αποδομητικά βίντεο τα γνωστά  "debunk" για να μη προσεγγίσεις εύκολα την πληροφορία που αρχικά αναζητούσες. (Ολόκληρο το άρθρο με κλικ στην εικόνα κάτω)

Σύνδεσμος από το απόσπασμα στο blog του youtubeΚαι εννοείται και στο Google (το youtube είναι αγορασμένο από τον κολοσσό google...) οπότε δε θα περίμενε κάποιος κάτι διαφορετικό. Εδώ στο ακόλουθο απόσπασμα και ο τρόπος περιγραφικά με τον οποίο θα αντιμετωπίζεται κάθε μη mainstream περιεχόμενο. Κάθε θεωρία συνωμοσίας θα αντιμετωπίζεται με υποβάθμιση της βαθμολόγησης για την καλύτερη ευρετηρίαση βάσει του περιεχομένου, θα βγαίνουν πρώτα τα αποτελέσματα από τις "έγκυρες" για εκείνους ιστότοπους και ταυτόχρονα θα γίνεται και επιτόπου απάντηση σε ερωτήματα όπως "Is the earth flat" σε πλαίσιο απάντησης πριν από τη λίστα αποτελεσμάτων αυτή καθαυτή.

Με αυτόν τον τρόπο οι ρυθμιστές συνειδήσεων πατώντας τα κουμπιά τους και ελέγχοντας το περιεχόμενο των πιο αποδοτικών εργαλείων τους (YouTube, Google, fb, instagram) θα εφαρμόσουν πολιτικές αποπροσανατολισμού για θεωρίες συνομωσίας όπως flat earth &9/11 αλλά θα αφήσουν ανέγγιχτα τα θέματα ουφολογίας, βαμπίρ, εξωγήινων πολιτισμών, πνευμάτων, αγγέλων, διαβόλων και τριβόλων, τρίγωνο των
Βερμούδων, γέτι των Ιμαλαίων, δηλαδή όλα τα "ακίνδυνα" για εκείνους . Κάπως πρέπει να διασκεδάζουν τα πλήθη εξάλλου, δε γίνεται να τα κόψουν όλα.

Φυσικά αν θέλαν να προοδέυσει πράγματι ο ανθρώπινος πολιτισμός θα μπορούσαν να περιορίσουν από τα προτεινόμενα βίντεο τους όλο το περιεχόμενο υποκουλτούρας που απουσιάζει κάθε αξία, ηθική, δημιουργία και ελπίδα για την βελτίωση του κόσμου σε ένα καλύτερο επίπεδο από αυτό που βρήκαμε.

 

Οπότε με σταδιακά βήματα ... οδηγούμαστε σε περισσότερη λογοκρισία και ίσως και αφαίρεση περιεχομένου που δεν συνάδει με το κατεστημένο?...

Υπάρχει ένας πόλεμος πληροφορίας εκεί έξω και βρίσκεται σε εξέλιξη...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments system