Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017

Χάρτης Gleason's της Επίπεδης Γης, ένας υπολογιστής ζωνών ώρας


Hey Flat Earther  και άγνωστε σερφερ του διαδικτύου! 
Το ήξερες ότι ένας χάρτης 125 χρονών φτιαγμένος το 1892, o Gleason's Map, είναι ταυτόχρονα και 24ωρο ρολόι;;;Κι όμως γίνεται!!!Καταρχάς...

Τι είναι ο χάρτης Gleason's;

Σύμφωνα με την τωρινή μας εποχή και περιγραφή ο Gleason's new Standar map of the World με στοιχεία του χαρτογράφου Alexander Gleason είναι ένας τεντωμένος και πατημένος χάρτης της υδρογείου σε ένα κυκλικό επίπεδο.

Εκείνη την εποχή όμως που δεν υπήρχε ακόμη η "σφαίρα" και καμία απόδειξη της ήταν ένας χάρτης που παρουσίαζε όλες τις γνωστές εκτάσεις της γης που είχαν εξερευνηθεί.
Εξού και ο τίτλος φυσικά.

 Ποιος θα ονομάτιζε New Standard Map of the World κάτι που τώρα πια θεωρείται "Ισαπέχουσα Αζιμουθιακή προβολή (azimuthal equidistant projection)" σύμφωνα με τους χαρτογράφους;  Μπορεί να βρει κάποιος όλες τις πληροφορίες για αυτόν το χάρτη στο σύνδεσμο ΕΔΩ


  Ο Χάρτης Gleason's έχει 24 μεσημβρινούς χαραγμένους πάνω του. Ο γνωστότερος καθώς ορίζει την ώρα/ημέρα είναι η νοητή γραμμή που ξεκινά από τον Β.Πόλο και περνά από το Γκρίνουιτς ή αλλιώς Πρώτος μεσημβρινός (Greenwich Mean Time). Βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του ακόλουθου χάρτη (εκεί που είναι η ώρα 03:00 ή 15:00 σε ένα αναλογικό ρολόι) στο σημείο 0.

  Με γνώμονα αυτή την ευθεία κάθε 15 μοίρες προς τα ανατολικά ορίζονται οι Ανατολικοί Μεσημβρινοί (15Ε, 30Ε ως 180Ε) (15,30 ως 180 μοίρες Ανατολικά). Κάθε 15 μοίρες Δυτικά του Μεσημβρινού του Greenwitch ορίζονται οι Δυτικοί Μεσημβρινοί (15W, 30W ως 179W) (15,30 ως 179 μοίρες Δυτικά) οι οποίοι μας δίνουν τελικά το ...γεωγραφικό μας πλάτος στην επίπεδη γη (αλλά και σφαιρική(same rules applly)!

  Ώρες ζώνης!!! 

  Ξεκινώντας από τον Μεσημβρινό το Greenwich αρχίζει η αρίθμιση των ζωνών ώρας η οποία βγαίνει συναρτήσει του πόσα τμήματα 15 μοιρών απέχει από αυτόν ανατολικά η δυτικά από τον πρώτο μεσημβρινό.

  Σε κάθε μεσημβρινό 15 μοίρες Ανατολικά του Greenwich ορίζεται και μια ζώνη. GMT+1, GMT+2 (Εδώ βρίσκεται η Ελλάδα), GMT+3 ως GMT+12.  Στα Δυτικά έχουμε τις GMT-1, GMT-2, ως GMT-11.  (GMT=Greenwich Mean Time)
  Πως δουλεύουν οι ζώνες της ώρας στον χάρτη του Gleason's;

  Πως δουλεύουν οι ζώνες της ώρας σε σχέση με την κίνηση του ήλιου τώρα, στην πράξη. 

  Θα χρησιμοποιήσω 3 πόλεις σε παρόμοιο γεωγραφικό πλάτος ώστε τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσημα. Την Αθήνα, το Trapani στη Σικελία και τη Λισαβόνα.
  Ημερομηνία 21 Ιουνίου 2017.

  Αθήνα 37.983810
  Trapani Σικελίας 38.017618
  Λισαβόνα  38.722252


  Από το Timeanddate.com έχω αλιεύσει τις ώρες που ο ήλιος βρίσκεται στο μέγιστο ύψος του εκείνη την ημέρα.


  Αθήνα - 21 Ιουνίου 2017  Καθώς περιστρέφεται κυκλικά ο ήλιος γύρω από τη γη σε ένα κυκλικό σπιράλ μεταξύ των τροπικών του Καρκίκου και του Τροπικού του Αιγώκερου, στις 21 Ιουνίου στις 13:26 καταμεσήμερο φτάνει πιο κοντά σε εμάς σε ένα γωνιακό ύψος 75 μοιρών.  Η αθήνα βρίσκεται 23.727539 μοίρες δυτικά του μεσημβρινού του Γκρίνουιτς. Την ίδια ώρα στη Λισαβόνα είναι ακόμη πρωί και ώρα11:36 και βλέπουν τον ήλιο περίπου στο ύψος των 60 μοιρών.
  Σχεδόν μια ώρα αργότερα στο Trapani :
  Trapani, Σικελία 21 Ιουνίου 2017

  Ο ήλιος συνεχίζει το ταξίδι του Δυτικά στον τροπικό του Καρκίνου πάνω από την Αφρική και σε σχέση με το Trapani της σικελίας βρίσκεται στο μέγιστο γωνιακό ύψος των 75 μοιρών 13:11. Στην Αθήνα η ώρα έχει προχωρήσει και έχει φτάσει 14:11 ενώ ο ήλιος έχει χαμηλώσει στις 67 μοίρες προς τη Δύση. 

  Ο λόγος που o ήλιος φτάνει στο μέγιστο γωνιακό ύψος  75 μοιρών πάνω από το Trapani στις 13:11 και όχι ίσως 13:26 (μιας και έχουμε διαφορά μιας ώρας) όπως στην αθήνα οφείλεται στη γεωραφικό μήκος της πόλης αυτής που είναι 12.537202 μοίρες δυτικά του μεσημβρινού του Γκρίνουιτς. (υπάρχει θάλασσα δυτικότερα αλλιώς αν υπήρχε γη στις 23.727539-15 μοίρες, δηλαδή στις 08.727539 μοίρες ο ήλιος εκεί θα βρισκόταν στην ίδια θέση στις 13:26 όπως και στην Αθήνα)  Λισαβόνα - 21 Ιουνίου 2017


  2 ώρες σχεδόν πιο μετά από το αρχικό κοντινό πέρασμα από την Αθήνα, στις 13:38 σε γωνία 75 μοιρών ο ήλιος βρίσκεται στο μεγαλύτερο ύψος πάνω από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας η οποία βρίσκεται στο γεωγραφικό  μήκος -9.139337 σε σχέση με το μεσημβρινό του Γρίνουιτς πάντα. Αντίστοιχα σε εμάς πίσω στην Αθήνα το ρολόι θα δείχνει 15:38 ενώ βλέπουμε τον ήλιο στις 55 μοίρες δυτικά και κατεύθυνση προς τη Δύση.

  Ο λόγος που o ήλιος φτάνει στο μέγιστο γωνιακό ύψος  75 μοιρών εκείνη τη μέρα πάνω από τη Λισαβόνα στις 13:38 και όχι ίσως 13:26 (μιας και έχουμε διαφορά δυο ωρών) όπως στην αθήνα, οφείλεται στο γεωραφικό μήκος της πόλης αυτής που είναι 9.139337 μοίρες Δυτικά (-9.139337 αλλιώς) του μεσημβρινού του Γκρίνουιτς και απέχει από εμάς 33 μοίρες.


  Στο ακόλουθο animation clip φαίνεται η κίνηση του ήλιου στην επίπεδη γη μαζί με ένα ρολόι που περιστρέφεται κι αυτό και απεικονίζει το πως διαμορφώνονται οι ώρες στην επίπεδη γη βάση της περιστροφής του ήλιου.
  Φυσικά δε περιμένω να το εκτιμήσουν όλοι, κι ας είναι ... χορτασμένοι σε animation clips από τη mainstream science...

  voila :
  Στο ακόλουθο μπορεί να δει κάποιος τις ώρες ζώνης και για τα δυο μοντέλα σφαιρικής και επίπεδης Γης :

  Πατήστε το κουμπί CC για να το παρακολουθήσετε με  Ελληνικούς υπότιτλους! (subtitled by Think Outside the Globe)


  Μετά από όλα τα παραπάνω φαίνεται πως ο Χάρτης του Gleason's μπορεί να υπολογίζει με απίστευτη ακρίβεια τις ζώνες ωρών όλης της γης.

  Δεν είναι λίγο ... kind of Magic?


  Θες να μελετήσεις λίγο τον Gleason's Map?

  Πάτα πάνω στην ακόλουθη εικόνα κι αποθήκευσε το ώστε να μπορείς να κάνεις ζουμ :

  Gleason's Map

  Για ΟΛΑ τα στοιχεία που σχετίζονται με αυτό τον χάρτη μπορεί κάποιος να περιπλανηθεί στο site της Digital Commonwealth στο σύνδεσμο ΕΔΩ

  Σου άρεσε το σημερινό θέμα? Αν ναι γράψου στο Newsletter μας πατώντας ΕΔΩ  για να λαμβάνεις τα επόμενα Post στο email σου!
  3 σχόλια:

  1. Σπουδαίο μπλόγκ! Απίθανη πληροφορία! Εύγε νέε μου!
   λίνκ για το βίντεο που ανέβασες με ελληνικούς υπότιτλους:
   https://youtu.be/r6zoUG_NxLY

   ΑπάντησηΔιαγραφή
   Απαντήσεις
   1. Μερσί! Το άλλαξα το βίντεο με το υποτιτλισμένο Ελληνικό! :-)

    Διαγραφή
  2. Οι φλαταδουρες αναφερονται και σε αλλες ήπειρους που δηθεν ειναι κρυφες αλλα υπάρχουν. Πού ειναι αυτές; Δεν ειναι της δικιας σας σχολής;

   ΑπάντησηΔιαγραφή

  Comments system