Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Η Ευρύστερνη Σταθερή Γη στη κοσμογονία του Ησίοδου








Και ποιός από τους αρχαίους μιλούσε για Επίπεδη Γη; αναρωτιούνται πολλοί. Στην κοσμογονία του Ησίοδου όλα γράφτηκαν αναλυτικά!










Διαβάστε το απόσπασμα απο την Κοσμογονία του Ησίοδου και έπειτα δείτε και το καταπληκτικό βίντεο. Όσοι έχουν ανοιχτά τα ρολά του νου θα κάνουν τις απαραίτητες εγκεφαλικές συνάψεις και θα αξιοποιήσουν κάθε νέο δεδομένο που παρουσιάζεται μπροστά τους.


"Αυτά πέστε μου Μούσες που κατοικείτε τα Ολύμπια δώματα, απ᾽ την αρχή, και πέστε ποιό απ᾽ αυτά έγινε πρώτο. Στ᾽ αλήθεια πρώτα‒πρώτα το Χάος έγινε. Κι ύστερα η πλατύστερνη η Γη, η σταθερή πάντοτε έδρα όλων των αθανάτων που την κορφή κατέχουνε του χιονισμένου Ολύμπου, και τα ζοφώδη Τάρταρα στο μυχό της γης με τους πλατιούς τους δρόμους.

Αλλά κι ο Έρωτας που ο πιο ωραίος είναι ανάμεσα στους αθάνατους θεούς, αυτός που παραλύει τα μέλη και όλων των θεών κι ανθρώπων την καρδιά δαμάζει μες στα στήθη και τη συνετή τους θέληση. Κι από το Χάος έγινε το Έρεβος κι η μαύρη Νύχτα.

Κι από τη Νύχτα πάλι έγιναν ο Αιθέρας και η Ημέρα: αυτούς τους γέννησε αφού συνέλαβε σμίγοντας ερωτικά με το Έρεβος. Και η Γη γέννησε πρώτα ίσον μ᾽ αυτή τον Ουρανό που ᾽ναι γεμάτος άστρα, να την καλύπτει από παντού τριγύρω και να ᾽ναι έδρα των μακαρίων θεών παντοτινά ασφαλής."



Λέξεις κλειδιά για σκέψη και περισσότερη ανάλυση:

Ευρύστερνη.
Εννοεί πλατιά όπως ένα πολύ ευρυ στέρνο.

Γη - η Σταθερή έδρα. Εννοεί ακλόνητη χωρίς κάποια κίνηση. Είναι σταθερή σε αντίθεση με τον ουρανό που αλλάζει με την εννιαία κίνηση του ουράνιου θόλου και των αστερισμών γύρω μας.
Ουρανός ίσος με τη Γη γεμάτος άστρα να την καλύπτει από παντού τριγύρω. 
Μικρής έκτασης ουρανός με άστρα γύρω από τη Γη ίσος με αυτή.  Σίγουρα δεν εννοεί ότι κάθε άστρο είναι και ένας ήλιος και ότι είμαστε μια σταγόνα σε ένα άπειρο σύμπαν....



Ξεκινά στο 12: 07 η αφήγηση του επικού ποιήματος.




1 σχόλιο:

Comments system