Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Αναφορές του σχήματος της Γης στις Αγίες Γραφές




Στο σύνολο της  βιβλιοθήκης κειμένων θρησκευτικού χαρακτήρα (Βίβλος) και ειδικότερα όσο στην Παλαιά αλλά και την Καινή  Διαθήκη οι αναφορές για το σχήμα της Γη είναι υπερβολικά πολλές για να αγνοηθούν από τους μελετητές.

Μάλιστα το 1893 ο Καθηγητής Orlando Ferguson έφτιαξε και ένα επίσημο χάρτη του γνωστού επίπεδου κόσμου μας διανθισμένο με όλους τους στίχους που αναφέρονται σε αυτόν.





Ακολουθεί πληθώρα στίχων στις Γραφές με ειδική αναφορά για το σχήμα της Γης :

Γένεσις 
«Και είπεν ο Θεός· γενηθήτωσαν φωστήρες εν τώ στερεώματι του ουρανού εις φαύσιν επί της γής, του διαχωρίζειν ανά μέσον της ημέρας και ανά μέσον της νυκτός· και έστωσαν εις σημεία και εις καιρούς και εις ημέρας και εις ενιαυτούς· καί έστωσαν εις φαύσιν εν τώ στερεώματι του ουρανού, ώστε φαίνειν επί της γής. και εγένετο ούτως καί εποίησεν ο Θεός τους δύο φωστήρας τους μεγάλους, τον φωστήρα τον μέγαν εις αρχάς της ημέρας και τον φωστήρα τον ελάσσω εις αρχάς της νυκτός, και τους αστέρας καί έθετο αυτούς ο Θεός εν τώ στερεώματι του ουρανού, ώστε φαίνειν επί της γής καί άρχειν της ημέρας και της νυκτός και διαχωρίζειν ανά μέσον του φωτός και ανά μέσον του σκότους. και είδεν ο Θεός, ότι καλόν.»


Ησαϊας 11:12 -> 12Θα δώσει το σύνθημα στους λαούς και θα συνάξει τους διεσπαρμένους του Ισραήλ και τους διασκορπισμένους θα ξαναφέρει του Ιούδα από τις τέσσερις γωνιές της γης. 
Κατά Λουκά 13:29 -> Θα έρθουν άνθρωποι από την ανατολή και τη δύση, απ’ το βορρά και το νότο και θα καθίσουν στο τραπέζι της βασιλείας του Θεού.
Αποκάλυψη του Ιωάννος 7:1-2 Ύστερα απ’ αυτό είδα τέσσερις αγγέλους να στέκονται στις τέσσερις γωνιές της γης και να κρατούν τους τέσσερις ανέμους της γης για να μη φυσάει στη γη, μήτε στη θάλασσα, μήτε σε κανένα δέντρο. 2Και είδα έναν άλλο άγγελο να βγαίνει από ’κει που ανατέλλει ο ήλιος, κρατώντας τη σφραγίδα του ζωντανού Θεού.

Κατά Ματθαίον 12:42 Η βασίλισσα του Νότου θ’ αναστηθεί στην τελική κρίση μαζί με τη γενιά αυτή και θα την κατηγορήσει, γιατί εκείνη ήρθε από την άλλη άκρη του κόσμου ν’ ακούσει τη σοφία του Σολομώντα· κι όμως εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος από το Σολομώντα».
Δευτερονόμιον 28:64 Ο Κύριος θα σας διασκορπίσει ανάμεσα σ’ όλους τους λαούς, από τη μια άκρη της γης ως την άλλη· κι εκεί θα λατρέψετε άλλους θεούς, φτιαγμένους από ξύλο κι από πέτρα, που ούτε εσείς τους γνωρίζατε ούτε οι πρόγονοί σας.

Ησαϊας 48:12-13 12«Άκουσέ με, Ιακώβ, Ισραήλ, που σε κάλεσα· εγώ είμαι ο ένας και μοναδικός Θεός· εγώ είμαι ο πρώτος κι ο τελευταίος. 13Το χέρι μου θεμέλιωσε τη γη, τους ουρανούς τούς άπλωσε το δυνατό μου χέρι· τους φωνάζω, και στη στιγμή μπροστά μου παρουσιάζονται.






Δευτ. 28,64 καὶ διασπερεῖ σε Κύριος ὁ Θεός σου εἰς πάντα τὰ ἔθνη ἀπ᾿ ἄκρου τῆς γῆς ἕως ἄκρου τῆς γῆς, καὶ δουλεύσεις ἐκεῖ θεοῖς ἑτέροις, ξύλοις καὶ λίθοις, οὕς οὐκ ἠπίστω σὺ καὶ οἱ πατέρες σου.

Δευτ. 28,64 Κυριος ο Θεός σας θα σας διασκορπίση εις όλα τα έθνη, από το ένα έως το άλλο άκρον της γης, και θα γίνετε εκεί δούλοι εις άλλους θεούς ψευδείς, εις ξυλίνους και λιθίνους, τους οποίους δεν εγνώριζες ούτε συ ούτε οι προπάτορές σου.

Ματθ. 12,42 βασίλισσα νότου ἐγερθήσεται ἐν τῇ κρίσει μετὰ τῆς γενεᾶς ταύτης καὶ κατακρινεῖ αὐτήν, ὅτι ἦλθεν ἐκ τῶν περάτων τῆς γῆς ἀκοῦσαι τὴν σοφίαν Σολομῶνος, καὶ ἰδοὺ πλεῖον Σολομῶνος ὧδε.

Ματθ. 12,42 Η βασίλισσα της χώρας Σαβά, θα αναστηθή κατά την μεγάλην εκείνην ημέραν της κρίσεως μαζή με την γενεάν αυτήν και θα την καταδικάση, διότι ήλθε από τα πέρατα της γης να ακούση την σοφίαν του Σολομώντος. Και ιδού ότι εδώ είναι κάτι το ασυγκρίτως ανώτερον από τον Σολομώντα. (Είμαι εγώ, η ενσάρκωσις αυτής ταύτης της θείας σοφίας).

Λουκ. 13,29 καὶ ἥξουσιν ἀπὸ ἀνατολῶν καὶ δυσμῶν καὶ ἀπὸ βοῤῥᾶ καὶ νότου, καὶ ἀνακλιθήσονται ἐν τῇ βασιλείᾳ τοῦ Θεοῦ.

Λουκ. 13,29 Και θα έρθουν πλήθος άνθρωποι από τα διάφορα σημεία της οικουμένης, από την Ανατολήν και την Δυσιν, από τον Βορράν και το Νοτον, και θα παρακαθίσουν ολόχαροι στο τρισμέγιστο τραπέζι της βασιλείας του Θεού.

Ησ. 11,12 καὶ ἀρεῖ σημεῖον εἰς τὰ ἔθνη καὶ συνάξει τοὺς ἀπολομένους Ἰσραὴλ καὶ τοὺς διεσπαρμένους τοῦ Ἰούδα συνάξει ἐκ τῶν τεσσάρων πτερύγων τῆς γῆς.

Ησ. 11,12 Ο Κυριος θα υψώση σημαίαν εις τα έθνη και θα συγκεντρώση τους χαμένους ανά τα έθνη άνδρας του Ισραήλ, και τους διασκορπισμένους Ιουδαίους θα συγκεντρώση από τα τέσσαρα σημεία του ορίζοντος.



Σημείωση .
Το παρών άρθρο δεν προωθεί την τυφλή πίστη σε κείμενα που γράφτηκαν χιλιάδες χρόνια αλλά και μέχρι τώρα έχουν δεχτεί άγνωστες φορές επεξεργασίες και τροποποιήσεις.  Σκοπός του άρθρου είναι η διάδοση της πληροφορίας ότι κατά την συγγραφή των κειμένων αυτών η κοσμοθέαση των ανθρώπων βασιζόνταν στις αισθήσεις και στην μέχρι τότε καταγεγραμμένη γραπτή αλλά και προφορική παράδοση. 

Πλέον ο καθένας μας έχει διαμορφώσει μια άποψη στη ζωή του για το αν είμαστε "πλασμένοι" από κάποια ανώτερη αρχή δύναμης ή τυχαία δημιουργήματα που ξεφτούρισαν από τα αποκαϊδια μιας μεγάλης "έκρηξης". Και φυσικά έχει χρόνο για να την επανα-διαμορφώσει, αν το επιθυμεί καθώς βρίσκει νέα στοιχεία που κάνουν το θέμα να χρήζει επαναξιολόγησης.


Οπότε για να μην διεγείρονται με αρνητικά αισθήματα οι πολέμιοι των θρησκειών ας υπενθυμίσω ότι είχα ανεβάσει αντίστοιχο άρθρο αναφοράς σχήματος της Γης και συγκεκριμένα το "Ευρύστερνη σταθερή Γη στη κοσμογονία του Ισίοδου".

Και φυσικά αν βρω και σε Ινδικά κείμενα, Ινδιάνικα, Ιαπωνικά αξιόλογες αναφορές για το σχήμα της Γης, βεβαίως και θα ετοιμάσω κάποιο αντίστοιχο άρθρο.

Η έρευνα στον ωκεανό πληροφοριών συνεχίζεται. Προσοχή στις σειρήνες, είναι και καλοκαίρι.

Σωκράτης Καββαδίας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments system