Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Φαίνεται η Ιταλία από την Κέρκυρα? Mama mia, terra piata!






Magna Grecia, mama mia, terra piata! Να τη η Ιταλία, φαίνεται κι ας είναι πίσω από την καμπυλότητα της Γης!





H φωτογραφία που θα απασχολήσει απόψε το blog έρχεται από τη Δυτική Ελλάδα αυτή τη φορά, μια φωτογραφία του φωτογράφου Βασίλη Μεταλληνού ο οποίος από ότι διαβάζουμε στο προφίλ του στον προσωποπάπυρο  ασχολείται ιδιαίτερα με τα τεκτενόμενα φαινόμενα του ουράνιου θόλου ως αστρονόμος στην Αστρονομική Εταιρία Κέρκυρας.

Αυτή τη φορά όμως έστρεψε τον φακό στον ορίζοντα και κατάφερε να καταρρίψει, άθελα του, την Γη που γνωρίζαμε ως γλόμπο (δε το γράφω κοροϊδευτικά δεν λένε στην Αγγλική globe?).. Φωτογράφισε λοιπόν με τις ιδανικές συνθήκες του διαυγή ουρανού από το χωριό Βίστωνα  με υψόμετρο 400μέτρα, τα φώτα της ακτογραμμής της Ιταλίας που βρίσκονται 120χιλιόμετρα μακριά. Με το "διαυγή ουρανό" εννοώ το να έχει ιδιαίτερα χαμηλή υγρασία ο αέρας και να μην έχει σκόνη και άλλα αέρια σωματίδια από καπνό που δυσχεραίνουν την ορατότητα.




Διαβάζουμε σχετικά στο corfuland  --->










H εικόνα σε μεγάλη ανάλυση βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο εδώ.






Φυσικά σε ότι βλέπεις ως πληροφορίες σε διάφορα site καλό είναι να κάνεις όσο μπορείς κάποιες βασικές επαληθεύσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτή είναι πράγματι η θέα από το χωριό Βίστωνας στα 400μ υψόμετρο από το "επίπεδο" της θάλασσας. Σοφές λέξεις, σοφά κατασκευασμένες. Το επίπεδο της θάλασσας.











Η απόσταση από το χωρίο Βίστωνας ως την ακτογραμμή της Ιταλίας κυμαίνεται από 112 ως 119χλμ σύμφωνα με το Google Earth.




Το πρόβλημα σε όλα αυτά είναι όταν κάνεις τα μαθηματικά και βάλεις τα στοιχεία στον υπολογιστή της καμπυλότητας.




Πάλι από ότι φαίνεται, τα μαθηματικά μας δείχνουν ότι κάτι πάει λάθος στη φόρμουλα υπολογισμού της καμπυλότητας της Γης για R=6371km, καθώς με την χρήση σφαιρικής τριγωνομετρίας τα μαθηματικά δεν συμβαδίζουνμε την φυσική παρατήρηση.

Όπως έλεγε ο έγραψε ένας ανώνυμος "All the fancy maths in the world can’t save a theory if it doesn’t match the observation"


Και ο Richard Feynman αντίστοιχα : "It doesn't matter how beautiful your theory is, it doesn't matter how smart you are. If it doesn't agree with experiment, it's wrong. In that simple statement is the key to science."

#επίπεδηγη #flatearth




120 χιλιόμετρα μακριά, 400 μέτρα υψόμετρο λήψης της φωτογραφίας και έχουμε 1.13χλμ βύθιση (ή 968.74 μέτρα αν συνυπολογίσει τη διάθλαση) και 185.42 μέτρα (ή 123.73μέτρα με διάθλαση) αθέατου πεδίου λόγω της καμπύλης που σχηματίζει η Γη μεταξύ των δυο σημείων.

Παρόλα αυτά τα φώτα των ακτογραμμών της Ιταλίας φαίνονται εξαιρετικά καλά και δεν έχουν κάποιο υψόμετρο που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο.




Τέλος μη ξεχάσετε να διαβάσετε για το ρεκορ φωτογραφίας απόστασης 443χλμ  που έγινε από ερασιτέχνες φωτογράφους, άσχετους με την διερεύνηση του σχήματος της Γης. Στο σχετικό σύνδεσμο θα βρείτε επίσης και όλους τους μαθηματικούς τύπους τριγωνομετρίας για να υπολογίζει κανείς πόσο πίσω καμπυλότητα της Γης βρίσκεται ο στόχος που εντοπίζουμε με το φακό μας...!

ρεκορ φωτογραφίας απόστασης 443km

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments system