Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Επίπεδη Γη για τριαθλητές. Kona edition

  Θα έλεγες ποτέ ότι οι ποδηλάτες ανατέλλουν από τον ορίζοντα στο Ironman Κόνα;
















Θα έλεγες ποτέ ότι οι ποδηλάτες ανατέλλουν από τον ορίζοντα στην Κόνα;







Μοιάζουν να ανατέλλουν όμως, όπως ο ήλιος κάθε πρωί.














Αυτοί οι ποδηλάτες εμφανίζονται στον ορίζοντα σε ένα εντελώς επίπεδο δρόμο. Δεν ανεβαίνουν την καμπυλότητα της γης προς το μέρος μας. Είναι θέμα Προοπτικής η σταδιακή εμφάνιση του ποδηλάτη, πρώτα εμφανίζεται το κράνος, έπειτα ο θώρακας, έπειτα το ποδήλατο και τέλος ολόκληρος ο τροχός. Ουσιαστικά το ίδιο με αυτό που συμβαίνει στη θάλασσα όταν βλέπουμε σταδιακά να εμφανίζεται ένα πλοίο που έρχεται στο λιμάνι. Πρώτα τον ιστό του, έπειτα το πάνω τμήμα του σκάφους και στο τέλος ολόκληρο το σκάφος μαζί με την ίσαλο γραμμή του.



Το ίδιο φαινόμενο αλλά ανάποδα συμβαίνει και όταν κάτι απομακρύνεται από εμάς. Όπως έτσι ένα πλοίο καθώς χάνεται στον ορίζοντα εξαφανίζεται σταδιακά η βάση του, έπειτα το κατάρτι και τέλος χάνεται όλο. Οτιδήποτε εξαφανίζεται χάνεται από το οπτικό μας πεδίο λόγω φαινομένου προοπτικής.
Guys, σίγουρα δεν χάνεται επειδή ακολουθεί την καμπυλότητα της Γης, βάζω στοίχημα το τριαθλητικό μου ποδήλατο.  Ας δούμε αντίστοιχο παράδειγμα.




Αντίστοιχα στην απομάκρυνση τους από εμάς, θα έλεγες ποτέ ότι οι ποδηλάτες δύουν όσο απομακρύνονται προς τον ορίζοντα;






Φυσικά και είναι Sexy οι Ironmen (όπως και οι Iron-women), απλά δεν ΔΥΟΥΝ στον ορίζοντ, δεν ακολουθούν την καμπυλότητα της Γης όπως μας λένε. Χάνονται στο σημείο φυγής του ορίζοντα εξαιτίας του οπτικού φαινομένου της προοπτικής.











Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον ήλιο μας ο οποίος κινείται σε σταθερό υψόμετρο περίπου 3000μιλίων πάνω από την γη σε σπειροειδή τροχιά μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερου.











Εδώ βλέπουμε την πορεία του ηλίου πάνω από τη γη μας. Όπως πραγματικά κινείται. Είναι μια οπτική ψευδαίσθηση η πορεία του, το πως κινείται στον ουρανό μας.











Και επειδή η Κόνα και η Χαβάη πέφτει λίγο ...μακριά θα ήθελα ο κάθε αναγνώστης να επιβεβαιώσει με τα μάτια του το φαινόμενο της προοπτικής την επόμενη φορά που θα κινείται σε ένα επίπεδο ευθύγραμμο τμήμα στην Εθνική οδό ή σε κάποια Λεωφόρο.






Επειδή όμως οι τριαθλητές πέρα από ποδήλατο, κολυμπούν, προσέξτε την επόμενη φορά που θα πάτε στη θάλασσα το τοπίο. Έχετε δει ποτέ κάτι σαν την ακόλουθη εικόνα με τα ίδια σας τα μάτια;;;



Όχι φυσικά. Είναι προϊόν ευρυγώνιου φακού και μόνο με απώτερο σκοπό να χωρέσουν περισσότερα μέσα στην εικόνα. Αυτή όμως η συμπύκνωση στρεβλώνει και την πραγματικότητα.

Προσοχή στις Go-Pro κάμερες με τους Fish-Eye φακούς οι οποίοι όλα τα καμπυλώνουν και δίνουν συνεχώς την ψευδαίσθηση ότι ζούμε σε σφαίρα.



Τα μάτια μας βλέπουν πάντα στην θάλασσα εικόνες σαν την ακόλουθη.



Οπότε ... Που μπορεί να δει κάποιος την καμπύλη της Γης. Μπορεί από την επιφάνεια? ΌΧΙ.

Μπορεί να δει κάποιος την καμπύλη της Γης από την κορυφή του Έβερεστ? ΟΧΙ. (Δείτε ΕΔΩ γιατί ΌΧΙ)


 Μπορεί από ένα αεροπλάνο? ΟΧΙ. (αυτό το έχετε ήδη δει με τα μάτια σας ότι ΔΕΝ είναι δυνατό να δεις την καμπυλότητα της Γης από υψόμετρο 10.000 μέτρων)

Μπορεί από ένα Mig-29 στη Ρωσία στις νοικιαζόμενες τουριστικές πτήσεις? ΟΧΙ. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ γιατί ΌΧΙ)

Από ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-1 ίσως? ΌΧΙ (Δείτε ΕΔΩ γιατί ΟΧΙ)

Μπορεί από ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που ανεβαίνει στη στρατόσφαιρα? ΟΧΙ. (Δείτε ΕΔΩ γιατί ΟΧΙ)

Μπορεί από ένα μπαλόνι σαν του Felix Baumgartnet που χρηματοδότησε η Red Bull για να πέσει από τη στρατόσφαιρα? ΌΧΙ (Δείτε ΕΔΩ γιατί ΌΧΙ)

Μπορεί από 80 χιλιόμετρα ψηλά που πέταξε τώρα τελευταία το Virgin Galactica που θα στέλνει απλούς επιβάτες στο διάστημα? ΌΧΙ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ)

Και τώρα τα πιο ...άσχημα νέα.

Μπορούμε να δούμε την καμπυλότητα μέσα από ένα Soyuz στο ταξίδι μας από και προς τον ISS? ΟΧΙ (Δείτε εδώ γιατί ΟΧΙ)

Μπορεί από τον ISS, τον διεθνή διαστημικό σταθμό που μας λένε ότι βρίσκεται στα 400χλμ ;;   (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ γιατί ΟΧΙ)

ΟΧΙ





Ανεξαρτήτως ύψος που θα βρεθούμε η καμπύλη της Γης δεν ανιχνεύεται πουθενά. Κάθε ένας που παρουσιάζει φωτογραφίες με καμπύλη διατηρεί μια πλαστή εικόνα του κόσμου μας κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων των ευρυγώνιων φακών.



Κι αν δεν μπορούμε με τα δικά μας μάτια να λάβουμε επιβεβαίωση για το μέρος που ζούμε τότε τι μένει; Μένει ουσιαστικά δευτερογενή γνώση, πληροφορίες που μας σερβίρουν Hollywood, σχολικά εγχειρίδια, διαστημικές υπηρεσίες, εταιρίες και κυβερνητικές υπηρεσίες χωρίς να μπορούμε να έχουμε ιδία εμπειρία όλων αυτών των ομολογουμένως θαυμαστών θεαμάτων.


Αλλά τέλος πάντων, ίσως και να με έχει χτυπήσει κατακούτελα εμένα η προπόνηση για το τι είναι αληθινό και τι όχι. Θα ήθελα στα σχόλια να μου αφήσετε τη δικιά σας εμπειρία συνάντησης με την Γήινη καμπύλη. Αν ξέρετε εσείς τον τρόπο, βοηθήστε να τη δω κι εγώ ο αόμματος.


... και τα ... GPS? !

Φυσικό και επόμενο είναι ο καθένας από όσους αθλούνται με ένα ρολόι που έχει δυνατότητα GPS να αναρωτιέται πως δουλεύει η συσκευή του αν όχι με σήματα μέσω δορυφόρων.

Φυσικά και Δεν υπάρχουν δορυφόροι τόσο ψηλά λένε και όσοι υπάρχουν κρέμονται από μπαλόνια και αυξομοιώνουν το ύψος τους.  Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν για εύρεση τοποθεσίας ακρίβειας βασίζεται στο LORAN, ένα σύστημα ευρέσεως στίγματος μέσω τριγωνοποίησης θέσης, τεχνολογία πραγματικά ..παλιά  (Περισσότερα για το μύθο των δορυφόρων ΕΔΩ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments system