Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Red Bul Stratos Project και η πτώση του Felix Baumgartner από τη στρατόσφαιρα



Πτήση του Felix Baumgartner από τη Στρατόσφαιρα από τη  Red Bull για την προώθηση της πλάνης της καμπυλότητας...























Ο Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ (Felix Baumgartner) είναι Αυστριακός αλεξιπτωτιστής και κασκαντέρ και έγινε διεθνώς γνωστός με το εγχείρημα του τον Οκτώβριο του 2012 να σπάσει το φράγμα του ήχου χωρίς να βρίσκεται μέσα σε σκάφος. Όλο αυτό καταρρίπτοντας τρία παγκόσμια ρεκόρ πέφτοντας με ταχύτητα ως 1342 χιλιόμετρα την ώρα (Mach 1,24).

Για να αναπτύξει τόση ταχύτητα φυσικά θα έπρεπε να ανέβει αρκετά ψηλά με χρήση μιας κάψουλας και ενός τεράστιου μπαλονιού!




Τον Ιανουάριο του 2010 αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι ο Μπάουμγκάρτνερ προετοιμαζόταν με μία ομάδα επιστημόνων και τη χορηγία της εταιρείας Red Bull για να επιχειρήσει την υψηλότερη ελεύθερη πτώση στην Ιστορία, από τη στρατόσφαιρα. Το όλο εγχείρημα έγινε γνωστό ως "Red Bull Stratos Project".
























Πως το ...παρουσίασαν το εγχείρημα τώρα. Παρατηρήστε ψηλά πως στρεβλώνει το στήριγμα για τις κάμερες και πως αντίστοιχα στρεβλώνει κι ο ορίζοντας...  --->
Felix Baumgartner με fish-eye κάμερα



Και η πραγματικότητα. Η εικόνα περασμένη από πρόγραμμα αναστροφής του εφέ που προκαλεί ο ευρυγώνιος φακός και στρεβλώνει την εικόνα. Κοίτα πάλι το στήριγμα για τις κάμερες. Straight. Αλλά επειδή αυτή η λέξη χρησιμοποιείται και για άλλα θέματα θα πω ... Level. Αα.... και επίσης ο ορίζοντας βρε... Είναι ... ΕΠΙΠΕΔΟΣ!!!!!

































Και τελικά ποιος έχει πρωτογενή εμπειρία καμπυλότητας της Γης? Οι ορειβάτες? Όχι. Οι πιλότοι? Όχι.  Εκτός από τους αστροναύτες φυσικά προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ορατή κι ότι ακόμη κι ο Felix είδε την καμπυλότητα  Η διατήρηση της ψευδαίσθησης της καμπύλης βρίσκει χορηγούς εταιρίες θεάματος και αδρεναλίνης συνεπικουρούμενη από επιστήμονες!




Παραθέτω ολόκληρο το βίντεο της πτώσης με διορθωμένο το Fish-eye εφέ ώστε να το δείτε όπως το είδε κι ο ίδιος που ήταν εκεί.







Και τέλος ένα δωράκι. Χρόνια πριν, το 1960 ο Jose Kittinger από την αεροπορία της Αμερικής έκανε κάτι αντίστοιχο. Τότε όμως η κινηματογράφηση έγινε με απλές κάμερες και όλα ήταν ... ΑΠΛΑ κι αληθινά. Τότε βέβαια δε τους ένοιαζε να δείξουν ψευδώς μια καμπύλη αλλά να εξετάσουν το αν είναι εφικτά άλματα από πολύ ψηλά.





2o δωράκι.  Neil deGrass Tyson και το τι λέει για το οτι ο Felix ισχυρίζεται ότι είδε την καμπυλότητα στα 128.000 πόδια....


1 σχόλιο:

  1. Μήπως ο Φίλιξ θέλει να μας πει κάτι;
    https://www.welt.de/img/sport/mobile159278900/5121350357-ci16x9-w1200/Felix-Baumgartner-Born-to-Fly-3.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Comments system