Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Πως τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα χειραγωγούν και φθείρουν τον κόσμο μας

Δεν πρόκειται για μια ακόμη θεωρία συνομωσίας.

Στο κλιπ που θα ήθελα να δείτε όλοι οι φίλοι της Επίπεδης Γης , ο Chamath Palihapitya, πρώην στέλεχος στο Fb ... απολογείται για το πως είναι βέβαιος πλέον ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως το περίμενε, με τα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν (social media) να καταστρέφουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις κοινωνίες, επηρεάζοντας τους ανθρώπους με απρόβλεπτο μη-επιθυμητό τρόπο.






Καλεί μάλιστα τον κόσμο σε αποχή από τα social media για ένα διάστημα, καθώς τα εργαλεία αυτά καταστρέφουν τη κοινωνική συνοχή, εθίζουν τον κόσμο σε μια σταθερή αναζήτηση ντοπαμίνης που τους παρέχεται με τη συγκέντρωση θετικών αντιδράσεων (like, καρδούλων, thumb up κλπ) θέτοντας τους δίχως να το αντιλαμβάνονται εγκλωβισμένους σε ένα φαύλο κύκλο αναζήτησης της επόμενης δράσης που θα έχει ένα ανάλογο επιθυμητό αποτέλεσμα. Χωρίς να το καταλαβαίνουν, συμπληρώνει, οι μάζες, "χειραγωγούνται και προγραμματίζονται".


Τα λόγια του "If you feed the beast, that beast will destroy you" φέρνουν αναμνήσεις στο νου από συνθήματα με σπρέϊ όπως  "Το ίντερνετ είναι το θηρίο".


Η ζωή όμως είναι εκεί έξω για όλους μας όχι στα ψηφιακά δίκτυα.

Ο ήλιος, το φεγγάρι, τα αστέρια είναι αυτά που θα ήταν αρκετά να παρατηρούμε κάποια από τα βράδια μας, να αναλογιζόμαστε τον κόσμο που ζούμε αλλά και τον προορισμό μας σε αυτόν.  Και όχι να ξοδέψουμε το χρόνο μας μπροστά από οθόνες βλέποντας για ζωές των άλλων, σε εικονικές φιλίες & σε ένα virtual τρόπο ζωής.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments system