Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Η Γη είναι στρογγυλή. Τόσοι γύροι του κόσμου έχουν γίνει εξάλλου, σωστά;

Έχεις διαβάσει το "Ο γύρος της Γης σε 80 μέρες" του Ιούλιου Βέρν; Ένα από τα γνωστά μυθιστορήματα που ο Φιλέας Φονγκ βάζοντας ένα στοίχημα ξεκινά με τα μέσα της τότε εποχής να γυρνά τη γη με πλοία, τρένα, ελέφαντες, άμαξες και ιστιοπλοϊκά;











Εμπνευσμένοι από αυτό το βιβλίο αλλά και κατορθώματα άλλων ταξιδευτών δεν είναι λίγοι αυτοί που συγκεντρώνουν τους απαραίτητους πόρους, βρίσκουν ένα κατάλληλο και ασφαλές δρομολόγιο, τον/τους συνοδοιπόρους, μελετώντας για μήνες όλες τις παραμέτρους αλλά και τυχόν αστοχίες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Η συχνότερη πορεία για λόγους αποφυγής ακραίων κλιμάτων ψύχους,  είναι μια πορεία απο Δυτικά προς τα Ανατολικά ή το αντίστροφο.

Έχοντας δηλαδή τη πυξίδα ως οδηγό κρατούν  μια πορεία προς Δύση ή Ανατολή προσπαθώντας να κινηθούν σε αυτή τη κατεύθυνση. 

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι στον ισημερινό και κινείσαι με ένα αεροπλάνο επ'αόριστον Δυτικά. Αν αφαιρέσουμε τη πιθανότητα κάποιος άνεμος να σε ξεσύρει ωθώντας σε  να βρεθείς λίγο βορειότερα η λίγο νοτιότερα, είναι σίγουρο ότι μετά από πολλά χλμ και  πολλές ώρες/μέρες ταξιδιού ανάλογα το μέσο που θα χρησιμοποιήσεις, θα καταλήξεις στο ίδιο σημείο που ξεκίνησες.

Αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι κινήθηκες γύρω από τον πλανήτη και ως εκ τούτου ζεις σε ένα σφαιρικό πλανήτη, αλλά ότι κινήθηκες δυτικά της αφετηρίας σου σχηματίζοντας ένα κύκλο!

 Ακολουθώντας την Δυτική κατεύθυνση δηλαδή θα πρέπει να κάνεις κάποιες προσαρμογές στη πορεία σου καθώς θα βλέπεις ότι με πρόσωπο τη Δύση η Δύση τείνει να μετατοπίζεται ανεπαίσθητα κάθε λίγο μια μοίρες αριστερά και θα διορθώνεις ελαφρά προς τα αριστερά για να κινείσαι σταθερά με μέτωπο στα Δυτικά (έχοντας στα αριστερά σου τον Βορά)







Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε ένα πότ πουρί ταξιδευτών που πράγματι κάναν εντυπωσιακές διαδρομές, μόνο που δε ξέραν ακριβώς την αλήθεια για το κατόρθωμα τους. (όχι ότι λιγοστεύει η ικανότητα τους σε αεροπλοϊα, ή πλοήγηση και μειώνεται το κατόρθωμα τους. Και πάλι είναι άξιοι για αυτό που κάναν. Όμως φαίνεται πως δεν είναι αυτό ακριβώς που προσπαθούσαν να κάνουν όντας παραπληροφορημένοι για το σχήμα του κόσμου μας.


Φαντάσου όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κάναν το γύρο του κόσμου με πλοία, αεροπλάνα, Ζέπελιν, ποδήλατα να μαθαίναν την αλήθεια :

Το ότι κάναν ένα πολύ ... καλό κύκλο γύρω από τον Βόρειο Πόλο!





Αυτό που φαίνεται πως δεν έχει γίνει είναι ένα ταξίδι διάσχισης του πλανήτη από Βορά προς Νότο. Δηλαδή κάποιος να ανέβει Βόρεια, να φτάσει Βόρειο Πόλο, να συνεχίσει στην άλλη πλευρά και να κατέβει προς ανταρκτική και εκεί αφού τη διασχίσει να κινηθεί πάλι βόρεια μέχρι την αφετηρία. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ..γίνει ακόμη!!!


Στην πράξη πως λειτουργεί τώρα όλο αυτό;;;

Με ένα μικρό Home-experiment, μια μίνι απεικόνιση της Επίπεδης Γης, μπορούμε να δούμε στο ακόλουθο βίντεο πως λειτουργει όλο αυτό. 
Στο κλιπ παρουσιάζεται ένας χάρτης της επίπεδης γης στον οποίο τοποθετείται ένας μαγνήτης στο κέντρο του, εκεί που βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος.
 Χρησιμοποιείται επίσης μια μαγνητική πυξίδα που επηρεάζεται φυσικά από τον μαγνήτη και όπως και να περιστραφεί πάνω στο επίπεπεδο δείχνει προς τον μαγνήτη, δηλαδή προς τον μαγνητικό Βορά.

Έτσι αντίστοιχα αν ταξιδεύει κάποιος Ανατολικά ή Δυτικά επ'αόριστο  και χρησιμοποιεί τη μαγνητική πυξίδα τελικά με τις μικροαλλαγές της κατεύθυνσης θα βρεθεί στο σημείο αφετηρίας.


Το βίντεο θα το δείτε στο σύνδεσμο ΕΔΩ (απαιτεί fb λογαριασμό) 








Και τέλος ένα βίντεο για το ταξίδι για το γνωστό ταξίδι του James Cook στην Επίπεδη Γη :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments system