Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Ψάχνοντας στις μηχανές αναζήτησης για την Επίπεδη Γη




Δοκίμασες να ψάξεις σε μηχανές αναζήτησης την "Επίπεδη Γη" ;







Χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, οι άνθρωποι λύνανε τις απορίες τους ρωτώντας τον γηραιότερο του χωριού που απαντούσε βάσει των εμπειριών και της σοφίας που αποκόμισε από τα έτη ζωής του κι από την προφορική γνώση που μεταδόθηκε σε αυτόν. Την γνώση αυτή ακολούθησε η καταγραφή γεγονότων και αναπαραστάσεων με μορφές και σύμβολα, σκαλίζοντας βράχους αρχικά, πέτρες, πλάθοντας έργα από πηλό, ζωγραφίζοντας αγγεία και αργότερα γραφή με μελάνι σε δέρματα, παπύρους. Ο όγκος των πληροφοριών με την ανακάλυψη του χαρτιού δημιούργησε μοιραία τα βιβλία και αυτά για την καλύτερη διαφύλαξη τους φιλοξενήθηκαν σε βιβλιοθήκες.

Οι μεγάλες βιβλιοθήκες που κρατούσαν τη καταγεγραμμένη γνώση του κόσμου και ήταν σύμβολο πολιτισμού, συχνά βρέθηκαν στο στόχαστρο αυτών που θέλανε να αλλάξουν το ρου της ιστορίας προς όφελος των δικών τους ιδεών και να στερήσουν από αυτόν την καταγεγραμμένη για την εποχή γνώση. Η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και απώλεια τόσου μεγάλου υλικού από την αρχαιότητα είναι ίσως το σπουδαιότερο παράδειγμα λογοκρισίας της γνώσης από τους φανατικούς κάθε μορφής και πίστης της τότε εποχής.

Δεν μπορεί να βρίσκονται αριστουργηματικά έξυπνα τεχνουργήματα όπως ο μηχανισμός των Αντικυθύρων, ο σπουδαίος αυτό γεωκεντρικός υπολογιστής θέσεων των ουράνιων άστρων, αλλά να μην υπάρχουν και γραπτά που τεκμηριώνουν και επεξηγούν τη λειτουργία του αυτή. Ήταν άραγε το μοναδικό που φτιάχτηκε και εξαιτίας του ναυαγίου έμεινε στο βυθό του Αιγαίου και περίμενε εκεί 19 αιώνες να το ανακαλύψουν και άλλον ένα αιώνα να καταλάβουν πως λειτουργεί οι σύγχρονοι άνθρωποι?

Στις μέρες μας η έντυπη καταγραφή και έκδοση βιβλίων κι εγκυκλοπαιδειών ακολουθεί φθίνουσα πορεία και σύντομα φαίνεται πως θα αντικατασταθεί από την ψηφιακή εποχή και τις οθόνες. Στη νέα εποχή η πληροφορία ψηφιοποιείται και αποταμιεύεται στα μεγαθήρια που συσσωρεύουν αδηφάγα όλη εξαγοράζοντας με μονοπωλιακές τακτικές κάθε σοβαρό ανταγωνισμό που προκύπτει.


Καθώς ο όγκος των πληροφοριών έγινε τεράστιος η ανάγκη για ηλεκτρονικά ευρετήρια έφερε τις μηχανές αναζήτησης που ταξινομούν την πληροφορία και κατευθύνουν τον τελικό χρήστη προς αυτή.

Είναι όμως πάντα φυσιολογική η ροή της πληροφορίας; Όχι. Στα "ευαίσθητα" θέματα με τις τεχνικές λογοκρισίας των πληροφοριών άλλο αναζητάς και αλλού τελικά οδηγείσαι. Ένα από αυτά τα ευαίσθητα θέματα που μετά την ανάδειξη του από τον Eric Dubay το 2014 γιγαντώθηκε σε μόλις μια πενταετία είναι η "Επίπεδη Γη".




Τι βγάζει λοιπόν η πιο διαδεδομένη μηχανή αναζήτηση, το google Search όταν γράφεις τις λέξεις "Επίπεδη Γη"? Σε οδηγεί σε σατυρικά, αποπροσανατολιστικά και σε πληροφορίες που καταρρίπτουν τα δεδομένα που βεβαιώνουν την αλήθεια της Επίπεδης Γης και του Γεωκεντρικού Συστήματος.

Netflix, Ta Nea? Novasports? documentonews? Το ίδιο γίνεται και στις επόμενες 10 σελίδες αποτελεσμάτων. Κανένας ιστότοπος, κανένα άρθρο που εξηγεί τις θέσεις του Γεωκεντρικού συστήματος και της Επίπεδης Γης. Σιγή ασυρμάτου.









Την πολιτική αυτή προς το παρών δεν ακολουθεί το Duckduckgo, το Presearch και το BING που μάλιστα βγάζουν το blog εδώ πρώτο ή στα πρώτα πέντε αποτελέσματα.














Το Google λοιπόν ... λογοκρίνει την Επίπεδη Γη.  Αρκετά όμως με όσα ισχυριζόμαστε εμείς οι φαντασμένοι. Seeing is believing λένε στου χωριό μ' οπότε ας ακούσουμε και την ίδια την Google να τοποθετείται που είναι η μόνη αρμόδια και βάζει/βγάζει φίλτρα/πρίσματα/γυαλιά και βοηθά στη στρέβλωση της πραγματικότητας :





1 σχόλιο:

  1. Αλλάξτε μηχανή αναζήτησης! Υπάρχουν δεκάδες!
    Qwant, Duckduckgo, Brave, Yippy και πολλές άλλες που ΔΕΝ σε κατασκοπεύουν!
    Ωραίο άρθρο Σωκράτη.
    Νομίζω όμως όλες οι διευθύνσεις και οι σελίδες βιώνουν αυτήν την λογοκρισία.
    Δεν είναι απλώς το ΥΤ...ακόμη και αυτή η σελίδα πρέπει να έχει χτυπηθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Comments system