Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Berserk - ένα ιστιοπλοϊκό που επιχείρησε να φτάσει στο Νότιο Πόλο χωρίς άδεια



Τι γίνεται όταν κάποιος αποφασίζει να πάει χωρίς άδεια στην Ανταρκτική;

Σίγουρα δεν είναι πολύ καλή ιδέα να πηγαίνεις απρόσκλητος σε κανένα πάρτι. Μάλιστα όταν το πάρτι (party=κομπανία=παρέα=52 χώρες μέλη που έχουν υπογράψει τη συνθήκη της Ανταρκτικής ) έχει και απαγόρευση εισόδου μπορεί να βρεις κανέναν μπελά.






Η ιστορία αυτή αφορά τις προσπάθειες του αντισυμβατικού Νορβηγού ιστιοπλόου, του Jarle Andhøy, ενός σύγχρονου Viking με πάθος για εξερευνήσεις, ο οποίος το 2011 σε ηλικία μόλις 19 ετών, έφτασε στην Ανταρκτική με το μεταλλικό ιστιοπλοϊκό Berserk ΙΙ και τετραμελή πλήρωμα σε μια προσπάθεια να αναβιώσει το ταξίδι του πρωτοπόρου Νορβηγού εξερευνητή Roald Amundsen's, 100 χρόνια μετά την επέτειο του.


Jarle Andhøy και το Berserk II




11 Φεβρουαρίου 2011
 To Berserk καταφθάνει στο κανάλι McMurdo Sound.

14 Φεβρουαρίου 2011
Ο Andhoy και ο Samuel Massie κατασκηνώνουν μπροστά από τη Scott Base αποβιβάζοντας 2 All-Terrain Vehicles (ATVs) 2 καγιάκ και τον υπόλοιπο εξερευνητικό τους εξοπλισμό και προμήθειες.

15 Φεβρουαρίου 2011
O Andhoy και ο Samuel Massie ξεκινούν το ταξίδι τους προς τον Νότιο Πόλο με τα ATV.

15-22 Φεβρουαρίου 2011
Τo υπόλοιπο πλήρωμα αποτελούμενο από τους Tom Gisle Bellika, Leonard James Banks και Robert Skaanes απέπλευσε και αγκυροβόλησε στο Backdoor Bay στο ακρωτήριο Royds.

21 Φεβρουαρίου 2011
Επικοινωνία με το HMNZ Wellington που βρισκόταν στη θάλασσα του Ross. Το πλήρωμα του Wellington προειδοποίησε για επερχόμενη καταιγίδα την επόμενη.


HMNZ Wellington



22 Φεβρουαρίου 2011
Στις 17:53 (ώρα NZ) το RCCNZ (Rescue Coordination Centre New Zealand/Κέντρο ελέγχου έρευνας διάσωσης της Νέας Ζηλανδίας) λαμβάνει σήμα κινδύνου από έναν ραδιοφωνικό σηματοδότη έκτακτης ανάγκης στα 406MHz (EPIRB) και ταυτοποιεί ότι προέρχεται από το Berserk. Στο σήμα κινδύνου η θέση του σκάφους είναι  18 ναυτικά μίλια (33χλμ.) βόρεια της βάσης Scott στο McMurdo Sound. (στίγμα 77o25S 166o03E).



Στις 22 Φεβρουαρίου 19:40, το HMNZ Wellington λαμβάνει ειδοποίηση από το RCCNZ για το σήμα EPIRB του Berserk και βρίσκεται 30 ναυτικά μίλια από το σημείο ενεργοποίησης του σήματος κινδύνου. Οι βαριές θάλασσες και οι καιρικές συνθήκες (θάλασσες 6-10 μέτρων και άνεμοι άνω των 100 κόμβων) εμποδίζουν το Wellington να ανταποκριθεί αμέσως στην κλήση κινδύνου και φτάνει στο σημείο στις 23 Φεβρουαρίου 04:05.  Μετά από περαιτέρω επιδείνωση των θαλάσσιων και καιρικών συνθηκών το πλοίο συνεχίζει την αναζήτηση και σταματά τις έρευνες έπειτα από ζημιές που υπέστη από την καταιγίδα.




23-25 Φεβρουαρίου 2011.
Δύο παραπλέοντα σκάφη, το  Professor  Khromov και το Steve Irwin (το διάσημο διωκτικό πλοίο γνωστό για τους πολέμους  Sea Sheperd με τους φαλαινοθήρες) συμφώνησαν να βοηθήσουν στην αναζήτηση. Το ελικόπτερο του Steve Irwin διενήργησε μια έρευνα στην ακτογραμμή στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, ανεφοδιάστηκε στο σταθμό McMurdo και συνέχισε τις έρευνες.

Οι προσπάθειες της βάσης διάσωσης RCCNZ να έρθει σε επαφή με το πλήρωμα στο Berserk μέσω του δορυφορικού τηλεφώνου του σκάφους ήταν ανεπιτυχείς. Η ομάδα εδάφους στα ATV (Andhoy και Massie) επικοινώνησε με δορυφορικό τηλέφωνο με συγγενείς στη Νορβηγία στις 24 Φεβρουαρίου. Είχαν προλάβει να απομακρυνθούν 130 μίλια από τον ερευνητικό σταθμό Scott Base / McMurdo και ξεκίνησαν να επιστρέφουν για να βοηθήσουν στην αναζήτηση του Berserk.

Το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου, εντοπίστηκε η αχρηστευμένη σχεδία του Berserk από το πλήρωμα του Steve Irwin, 45 μίλια βορειότερα από την τοποθεσία του πρώτου συναγερμού κινδύνου του Berserk. Είχε ένα σκισμένο θόλο και έλειπε το κιτ πρώτων βοηθειών και το μαχαίρι επιβίωσης. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι η σωσίβια σχεδία είχε χρησιμοποιηθεί από το πλήρωμα και τα αποδεικτικά στοιχεία υποδείκνυαν ότι είχε απελευθερωθεί αυτόματα από το Berserk.



27 – 28 Φεβρουαρίου 2011
Ο Andhoy κι ο Massie επιστρέφουν στη βάση Scott και από εκεί οδηγούνται στη Νέα Ζηλανδία με C-17 στρατιωτικό αεροπλάνο. Ο εξερευνητικός τους εξοπλισμός παραμένει στην Ανταρκτική και κατάσχεται. 


1 Μαρτίου 2011
Η βάση RCCNZ αναστέλει τις έρευνες για το Berserk έχοντας καλύψει 25000 τετραγωνικά χλμ στη θάλασσα του Ross με 141 ώρες έρευνας συνδυαστικά από τα HMNZS WellingtonProfessor Khromov and Steve Irwin ενώ το ελικότερο από το Steve Irwin καλύπτει την επιχείρηση με 14 ώρες έρευνα.
   



Όμως ο Νορβηγός Andhøy δεν είχε διάθεση να εγκαταλείψει τις έρευνες. Εισήλθε στη Νέα Ζηλανδία παράνομα το 2012 και διατάχθηκε να αποχωρήσει. Απέπλευσε από το Auckland με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος μήκους 16 μέτρων, το Nilaya, και πήρε το δρόμο για ..το Νότο και πάλι! Κατέπλευσε στο McMurdo Sound έχοντας μαζί του στο πλήρωμα τον ακτιβιστή Busy Noble. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας προσπάθησαν να σταματήσουν το σκάφος, αλλά ο Andhoy έφτασε στο McMurdo όπου προσπάθησε να βρει ίχνη του προηγούμενου γιοτ του, Berserk, που είχε εξαφανιστεί. Χωρίς επιτυχία απέπλευσε για τη Χιλή όπου συνελήφθη μαζί με τον Noble και ένα νέο μέλος του πληρώματος.


Το καλοκαίρι του 2017 οι νορβηγικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στην Jarle Andhoy 45.000 νορβηγικές κορώνες (NZ $ 8360) για παραβίαση των πρωτοκόλλων προστασίας του περιβάλλοντος στην Συνθήκη της Ανταρκτικής. Εάν δεν πληρώσει, θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 50 ημερών.

----



Δείτε τον Jarle Andhøy, το Berserk II και το πλήρωμα Wildvikings στις τελευταίες περιπέτειες τους πριν το τέλος...









Και για το τέλος ένα βίντεο που καλύπτει όλη την υπόθεση, με μαρτυρίες του Jarle Andhøy, πλάνα από τον αποχωρισμό του πληρώματος εδάφους λίγες μέρες πριν την εξαφάνιση και  πλάνα από τις μετέπειτα αναζητήσεις του Steve Irwin και την εύρεση της άδειας πνευστής σχεδίας.



















Αυτή είναι η μοίρα όσων αναζητούν την αλήθεια εκεί στην Ανταρκτική;
Πρόστιμα, κατασχέσεις εξοπλισμού, φυλάκιση, δυσφήμιση και ..θάνατος;;;
SaveSave

1 σχόλιο:

  1. Τη κρίμα , αντί να έχουμε διαφορές μεταξύ τον λαών του κόσμου μας θα μπορούσαμε να ήμασταν ενωμένοι - έχουμε τόσα να μάθουμε !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Comments system