Άλλος ένας μαθητικός διαγωνισμός για το διάστημα σε εξέλιξη! Σπεύσατε μικροί μεγάλοι, γονείς, μαθητές και διδάσκαλοι!
Διάστημα. Το τελευταίο ανεξερεύνητο σύνορο. Όλα αυτά τα χρόνια το βλέπουμε το διάστημα μέσα από βιβλία αλλά και από οθόνες σε μορφή ψυχ-αγωγικών ταινιών και εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ Μακριά όμως όλα κι απρόσιτα. Έπειτα είδαμε ζωντανές συνομιλίες μαθητών σε αμφιθέατρα σχολείων να κάνουν ζωντανούς διαλόγους με μικρή χρονοκαθυστέρηση με αστροναύτες που βρίσκονται(;) στον ISS. Είδαμε τον Obama να μιλά μαζί τους, αστροναύτες να παίζουν κιθάρες δίπλα στα φινιστρίνια του Cupola στον ISS, κάνοντας αναμετάδοση στη Γη. Κι όλο αυτό έμοιαζε θεαματικό. Αλλά και πάλι μακρινό για όσους δεν έχουν κάποια άμεση σχέση. Πάλι δε μπορείς να το νιώσεις ολότελα δικό σου. Κι αφού δεν μπορείς να βρεθείς εκεί, ίσως η καλύτερη δυνατότητα εμπειρία είναι να φανταστείς ότι είσαι εκεί μέσω ενός πειράματος που θα τρέξει σε μια επόμενη διαστημική πτήση.
Αυτό ζητά αυτή τη φορά η ESA μαθητές όλων των ευρωπαϊκών χωρών, το να δημιουργήσουν ένα πείραμα που θα εκτελεστεί στη στρατόσφαιρα σε μια επόμενη διαστημική εκτόξευση. (συγκεκριμένα εστιάζοντας στους δυνατότερους μαθητές καθώς είναι πιο πιθανό να επιλεγούν στα σχολεία τους και να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό)
Επισυνάπτω ολόκληρη την πρόσκληση πριν συνεχίσω το σχολιασμό:
Μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις και τα σχέδια τους για μία πειραματική διάταξη που θα ταξιδέψει στο διάστημα τον Δεκέμβριο του 2020. Η πειραματική διάταξη θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές και να υποστηρίζει την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου πειράματος που θα βοηθήσει την υλοποίηση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες. Η πειραματική διάταξη που θα επιλεγεί σε εθνικό επίπεδο θα τοποθετηθεί σε ειδική κάψουλα μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις σε πύραυλο της BLUE ORIGIN (https://www.blueorigin.com/). Ο πύραυλος NEW SHEPARD θα οδηγήσει την κάψουλα με τα πειράματα στο διάστημα, εκεί θα μένει για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη γη.
Η ομάδα μαθητών που θα παρουσιάσει την καλύτερη ιδέα για το ποιο πείραμα μπορεί να γίνει στο εσωτερικό της κάψουλας ενώ αυτή θα βρίσκεται στη στρατόσφαιρα θα έχει την ευκαιρία να το κατασκευάσει με την πλήρη υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας της ΕΕΦ. Επιπλέον η προσπάθεια της ομάδας θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2000 ΕΥΡΩ για την κατασκευή και τη λειτουργία της πειραματικής διάταξης.
Διαδικασία Υποβολής και Ημερομηνίες
Οι μαθητικές ομάδες καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ακολουθώντας τις οδηγίες και το δείγμα που είναι διαθέσιμα στο αρχείο που επισυνάπτεται.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων, είναι η 15η Μαρτίου 2020.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 30 Μαρτίου 2020.
Η ομάδα που θα επιλεγεί από την κάθε περιφέρεια, θα συμμετέχει στον τελικό που θα διοργανωθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 11 Απριλίου 2020.
Για την υποβολή των προτάσεων σας, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο http://spacemissions.ea.gr/content/registration.
Η δράση υλοποιείται από την ΕΕΦ με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ και της μεγάλης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας SpaceEU (http://www.space-eu.org/).
Βλέποντας την προκήρυξη του διαγωνισμού, ένα ρίγος συγκίνησης με διαπέρασε καθώς ήδη σκαρφίστηκα ένα πείραμα και θα μπορούσα να το προτείνω στον ανηψιό μου που φοιτεί σε τάξη γυμνασίου και ενδεχομένως να τον ενδιέφερε η ιδέα.
Σκεφτόμουν που λες Ανώνυμε Μεταμεσονύκτυε Επίπεδε Αναγνώστη (Αυτό για κάποιο λόγο βγάζει ΑΜΕΑ που δε διαφέρει από ότι λένε για όποιον παρεκλίνει του standard κοσμολογικού μοντέλου) να προτείνω μια διάταξη που θα αποτελείται από ψηφιακή φωτογραφική μηχανή αλλά και ένα mini arduino σύστημα επεξεργασίας (micro computer με custom OS)που θα ανιχνεύει, θα αναλύει και θα υπολογίζει το υψόμετρο βάσει της τρέχουσας καμπυλότητας της Γης. Καθ' όλη τη διάρκεια της εκτόξευσης καθώς το Blue Origin θα απομακρύνεται από το έδαφος η διάταξη να λειτουργεί ως αναλογικός μετρητής ύψους καταδεικνύοντας το τρέχων υψόμετρο. (τα απλά αναλογικά υψόμετρα δεν λειτουργούν σε περιβάλλοντα που δεν έχουν ατ(ι)μόσφαιρα καθώς βασίζονται στην πυκνότητα της για να υπολογίζουν το ύψος.
Ανέτρεξα στο site της Blue Origin, μπήκα στα βίντεο που έχουν δημοσιευτεί, πήγα σε μάγισσες και χαρτορίχτρες και τελικά διαπίστωσα ότι το έχουν καλύψει ήδη επιτυχώς το θέμα και αυτό έχει παρουσιαστεί σε βίντεο με τίτλο Mannequin Skywalker's ride to space onboard Crew Capsule 3.0
Το βίντεο όλο από εκτόξευση μέχρι επιστροφή στη Γη :
Τι ειρωνεία της τύχης. Να έχω σκεφτεί ένα τόσο καλό πείραμα και τελικά να ανακαλύπτω πως το πείραμα έχει γίνει 2 χρόνια νωρίτερα. Και μάλιστα απέδειξε ότι η καμπύλη της Γης φαίνεται το ίδιο από το επίπεδο του εδάφους όσο κι από το Απόγειο που πέταξε ο πύρ-αυλος.
Εξαιρετικά.
Άυτό είναι το διάστημα για όλους. Πύραυλοι (πυροτεχνήματα - θεάματα για τους ιθαγενείς πιο σωστά) που φτάνουν 100χλμ ψηλά και κάνουν τόσο κόσμο να εμπλακεί και να ασχοληθεί πιστεύοντας ότι ...το να ταξιδέψεις ως τη Χαλκίδα ξεκινώντας από Αθήνα αλλά ως προς τον άξονα Ζ ταξιδεύεις είναι πράγματι ταξίδι στο διάστημα.
Υπόψιν αυτό το σκάφος, το New Shepard, το προετοιμάζουν για να πηγαίνει ο κόσμος από το 2022 ως τα 100χλμ ψηλά, στο "διάστημα" που δε φαίνεται το μπλέ του ουρανού με ένα 300.000 χιλιάδες ευρώ. Και τότε όλοι θα πάνε στο διάστημα να χαρούν. Θα έλεγε κανείς ότι είναι απορίας άξιο γιατί το ονομάσαν "Νέος βοσκός. Μα όχι δεν είναι. Το κοπάδι με τα πρόβατα χρειάζεται ένα βοσκό να τα σαλαγάει και να τα ημερεύει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου